NUTRITIE SI PSIHOTERAPIE

Rosu Adrian Francois

Nature

El este Paul si doreste sa slabeasca fiindca are un surplus de aproximativ 17 kg.

Paul a incercat multe diete, a fost si la nutritionist, insa dupa cateva saptamani, de obicei renunta la a mai incerca sa piarda in greutate. Kg pierdute reveneau apoi incet incet. Sa vedem una dintre principalele dificultati care in trecut a sabotat procesul de slabire a lui Paul.

Clientul meu, Paul, mi-a spus în sedinta de săptămâna aceasta, ca seara, când se așează în fotoliu și începe sa navigheze pe internet și să se uite la tv, are un gând care nu-i da pace: „M-aș simți mai bine dacă aș mânca tot ce vreau acum!”. Paul spune ca a avut acest gând și în trecut atunci când a mai încercat sa slabeasca, iar acum când revine, creaza o stare de tensiune în mintea și corpul lui Paul fiindcă îl face agitat, iar Paul începe să se indoiasca de propria motivatie de a respecta programul nutritional menit să-l ajute sa slabeasca 17 kg.

Nature

Aplicarea tehnicilor psihologice pentru constientizarea urmarilor comportamentului de mancat compulsiv.

Mai întâi l-am întrebat pe Paul cum se simțea atunci când se lasa influențat de acest gând și mânca tot ce dorea.

Nature

Aplicarea tehnicilor psihologice pentru constientizarea urmarilor comportamentului de mancat compulsiv.

Apoi l-am întrebat pe Paul cum se simțea după ce termina de mâncat. Era el fericit cu alegerea făcută? - din discuția de mai sus reiese ca Paul nu era fericit, ci din contra, începea să fie furios și dezamăgit fiindcă își sabotase toate eforturile de peste zi, zi în care se straduise sa respecte planul nutritional. Dezamagirea și ingrijorarea durau apoi toată seara, adică mult mai mult timp decât dura plăcerea de a mânca! Acest lucru nu facea altceva decât să-i scada motivația și încrederea în propria capacitate de slabi – lucru ce ducea la abandonarea diete pentru câteva săptămâni sau chiar luni!.

Nature

Cardul de Răspuns.

Cu aceasta noua varianta de a vedea lucrurile în minte, l-am ajutat pe Paul sa scrie primul lui Card de Răspuns (vezi poza de mai sus). Cardul de Răspuns îl va ajuta pe Paul să-și amintească ce se întâmpla de cele mai multe ori atunci când se lasa influențat de gândurile care ii saboteaza eforturile de a slabi și începe sa mănânce tot ce dorește.

Nature

Aplicarea tehnicilor psihologice pentru constientizarea urmarilor comportamentului de mancat compulsiv.

L-am întrebat pe Paul dacă de obicei ii este într-adevăr foame atunci când avea acel gând. El a spus ca nu ii este foame fiindcă de obicei mănâncă ce are planificat pe ziua respectiva. Apoi am stabilim împreuna ca de fapt, seara, mintea lui Paul ii transmitea ca vrea CEVA, dar cum nu foamea era sursa problemei, atunci mâncarea nu era singura optiune posibila.

Nature

Singuratatea și plictiseala declansau poftele intense ca modalitate de a gestiona emotiile negative.

Când Paul a început sa își amintească mai bine acele momente, el a realizat ca acest gând apare de obicei atunci când se simțea singur și plictisit. Deși Paul credea ca are nevoie sa mănânce tot ce dorește ca să scape de aceste emoții negative, el de fapt dorea buna dispoziție, conectarea cu alte persoane, sau orice alta activitate care sa duca la emoții pozitive!.

Nature

Al doilea Card de Răspuns, care îi oferea lui Paul alte activități care să-l ajute sa gestioneze plictiseala.

Împreuna cu Paul am creat o lista de alte activități pe care ar putea sa le încerce seara, astfel încât sa gestioneze emotiile negative.

Nature

Al treilea Card de Răspuns, care îi amintea lui Paul ce alte lucruri importante își dorește.

În cele din urmă, Paul și cu mine am discutat că, deși ar dori să poată merge să mănânce orice dorea, există și alte lucruri pe care le dorește mai mult. Vrea să slăbească, vrea să se simtă în control, vrea să nu-și facă griji pentru sănătatea sa, vrea să-l încapă hainele carei plac foarte mult dar acum nu-i mai vin, vrea sa para mai tânăr, vrea să aibă mai multă încredere în sine. Paul a creat un ultim card de răspuns.

Nature


Rosu Adrian Francois

Salut! Sunt Adrian si sunt pasionat de psihoterapie si nutritie. Sunt Psiholog Psihoterapeut cu drept de libera practica, membru al Colegiului Psihologilor din Romania si practic psihoterapii cognitive si comportamentale. Sunt de asemenea absolvent al Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila Bucuresti, titlul Consultant Nutritionist.

Am imbinat Psihoterapia Cognitiv Comportamentala cu Nutritia fiindca multe persoane cu care am lucrat de-a lungul timpului, doreau sa si scape de kg in plus. Aceste persoane, desi stiau foarte bine ce anume ar trebui sa manance, desi aveau un program nutritional, tot nu reuseau sa respecte acel plan nutritional si reveneau la vechile obiceiuri alimentare, ceea ce ducea inevitabil la revenirea kg pierdute. Atunci cand vor sa piarda in greutate, foarte multe persoane se concentreaza doar pe ceea ce mananca si uita faptul ca, pentru a manca diferit va trebui sa gandeasca diferit. Prin urmare un factor decisiv, cel putin la fel de important ca ceea ce mananci, este si ceea ce gandesti.

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala reprezinta tratamentul cel mai eficient pentru Tulburarile de Alimentatie, Depresie, Anxietate, Atacuri de Panica si nu numai. Eficienta ei consta atat in protocoalele de tratament specifice fiecarei tulburari in parte, cat si a studiilor efectuate pentru eficacitatea tehnicilor folosite. Rezultatele apar in scurt timp, nu este nevoie de ani de zile, ca in cazul altor forme de psihoterapie.

Psihoterapia Cognitiv Comportamentala are ca si obiectiv schimbarea gandirii, emotiilor si comportamentelor dezadaptative care impiedica persoana sa scape de Depresie, Anxietate, Tulburari de Alimentatie sau alte dificultati care o impiedica sa-si atinga scopurile.


Popular Posts

 • Image Ce dieta mi se potriveste
  Youtube film
 • Image Cum sa crestem motivatia de a tine o dieta
  Youtube film
 • Image Consiliere Nutritionala 1
  Cum putem esua in planul nostru nutritional fara ajutor psihologic
 • Image Consiliere Nutritionala 2
  Cum ne schimbam obiceiurile alimentare cu ajutorul psihoterapiei
 • Image Consiliere Nutritionala 3
  Cum raspundem gandurilor si comportamentelor de auto-sabotaj